kontaktujte nás

Tel.: +420 222 254 562
Mobil: +420 602 386 756
E-mail: info@tandem.cz

Tandem jako posilovna jazyků

Léto je za rohem, což znamená: nejvyšší čas vyladit (nejen) svou jazykovou formu!


Začátkem června už asi úplně nedává smysl vracet se k novoročním předsevzetím. Místo toho spíš začínáme měnit svůj životní styl v rámci příprav na letní dovolenou. Nás v Tandemu "tělo do plavek” tolik nezajímá, jsme odborníci spíše na jazykovou kondici. A máme pro vás dobrou zprávu - ještě není pozdě!

Pokud se letos na dovolené v cizích krajích chcete cítit sebevědoměji a alespoň trochu se domluvit, nebo se následně jazyku začít věnovat i dlouhodobě, poradíme vám, jak se rychle a přitom efektivně dostat do formy a jen tak z ní nevypadnout.

Pár motivačních triků

Když se pouštíme do něčeho nového, nejprve nás žene motivace. Ta však většinou brzy vyprchá a začne nás přemáhat lenost a síla zajetých kolejí. Pokud o změnu skutečně stojíme, je potřeba si vypěstovat nový návyk, který se stane součástí našeho každodenního života.

Jak na to?

  1. Pojmenujte si, CO vlastně je vaší motivací. PROČ s něčím novým chcete (znovu) začít. V případě učení se jazyků vás může motivovat například již zmíněná dovolená.

  2. Nastavte si dosažitelné konkrétní cíle. Místo chci umět španělsky” zkuste třeba „do konce června se naučím/si osvěžím základní fráze ve španělštině”.

  3. Vytvořte si “tréninkový plán”. Zapište si jednotlivé kroky k dosažení svého cíle - do tabulky, mobilních poznámek nebo to-do listu tak, jako seznam věcí, které musíte před dovolenou zařídit nebo si s sebou sbalit.

  4. Najděte si souputníky na své cestě džunglí cizího jazyka. Ve dvou (a více) se to prostě vždycky lépe táhne.

Vaším věrným pomocníkem jak pro zaznamenávání vašich motivačních cílů a plánů, tak pro kontrolu jejich plnění, by se mohla stát interaktivní nástěnka Trello. Je navržena ke sdílení pro týmy, lze ji nicméně využívat i samostatně. Na jednotlivých záložkách se dají vytvářet online “post-ity”, které můžete libovolně doplňovat a přesouvat. 

S jakými (ná)stroji pracovat?

Když nám nejde o formování těla ale jazyků, nebudeme vám doporučovat posilovací stroje jako bench-press, hrazdu, legpress nebo bradla. Místo toho vám představíme pár interaktivních nástrojů, které mohou učení jazyků podstatně usnadnit a zároveň vám pomohou dosáhnout vaší vytoužené jazykové kondice.

Pokud si rádi vytváříte myšlenkové mapy na papír a pak trpíte tím, že je nemáte jak zaznamenat do počítače, máme pro vás řešení! Mindmup je velice intuitivní online nástroj se spoustou funkcí, kde si své myšlenky můžete mapovat donekonečna.

Pokud při učení jazyků rádi pracujete s kartičkami se slovíčky a jejich překlady, snad vám udělá radost Quizlet. Na této online vzdělávací platformě si můžete vytvořit své seznamy pojmů a pak se je tam kreativním způsobem učit a třeba si s nimi zahrát i pár her. Dostupný je navíc také ve formě mobilní aplikace.

Pokud by oba výše zmíněné nástroje byly příliš omezující pro vaši kreativitu, zkuste Miro - nekonečné online plátno, na kterém si lze tvořit doslova cokoli. U Mira doporučujeme pustit si nejprve tutoriál, abyste nevědomě nepřišli o některou z jeho skvělých funkcí.

Jak skutečně začít?

Pokud s jazykem chcete (znovu) začít, ale stále si lámete hlavu s tím, JAK, zkuste si vymyslet jeden “mikronávyk”, který se vám podaří uskutečnit opravdu každý den. Tak jako každé ráno či večer praktikujete 15 min jógy, 3 min planku, 30 min běhu nebo 5 x 10 kliků, vyhraďte si čas i na jazykový trénink. Jeho výhodou je, že nemusí být příliš dlouhý - stačí opravdu jen pár minut denně. A ani se u něj tak nezapotíte.

Pro inspiraci přikládáme vzorový týdenní plán aplikovatelný na jakýkoli cizí jazyk:

  • PONDĚLÍ: 1 x 10 min procvičování a her na Quizletu
  • ÚTERÝ: 30 min poslech podcastu o/v cizím jazyce (Broňa.cz, Ted Talks, Duolingo)
  • STŘEDA: 1x myšlenková mapka na Mindmup ke konkrétnímu tématu
  • ČTVRTEK: 1 x 10 min procvičování a her na Quizletu
  • PÁTEK: 1-2 hod sledování filmu/seriálu v cizím jazyce s titulky nebo bez (dle vaší úrovně) na Netflixu
  • SOBOTA: 2-5 stránek zrcadlové četby z dvojjazyčné knihy (dostupné např. v knihkupectví Luxor)
  • NEDĚLE: 30 min poslechu (a klidně i zpěvu) hudby v cizím jazyce se sledováním textu (Youtube, Spotify)

 

A pokud by se vám na vaší cestě za vysněnou cizojazyčnou formou přece jen hodil i nějaký ten zkušený jazykový trenér, ozvěte se nám a my se o váš progres spolehlivě postaráme.

11. 06. 2024 17:10:17


Nejnovější články

Tandem jako posilovna jazyků

Léto je za rohem, což znamená: nejvyšší čas vyladit (nejen) svou jazykovou formu!

11.06.
Pokračovat »

Architektonická angličtina s Calvinem

I architekti musí jít s dobou aneb architektonická angličtina v akci. 

09.04.
Pokračovat »

Úspěchy AI semináře od Tandemu

Tandemovský AI seminář slaví další úspěchy a efektivně rozšiřuje výukové obzory stále více učitelům angličtiny z českých ZŠ i SŠ. A co konkrétně účastníkům přinesl?

13.03.
Pokračovat »

Archiv článků

TOPlist